donderdag 22 november 2012

India Reis 5 (Pokhara trekking 17-18-19-20 november)

Voor andere verhalen klik hier:
India Reis 1(Delhi)
India Reis 2(naar Nepal)
India Reis 3(Nepal)
India Reis 4(Pokhara, Nepal
India Reis 6(Varanasi)
India Reis 7(Khajuraho)
India Reis 8(Agra)
India Reis 9(Laatste dag)

De Eerste etappe, 17 november

Voor de hele trek hebben we 4-5 dagen trek gepland. Zien van de kaart, de parcours eigenlijk een driehoekje. Het is beschouwd als een medium trek. Dus niet moeilijk maar ook niet makkelijk. Durven, ja maar twijfels of ik de hele parcours kon halen had ik. Trekking was niet nieuws voor me. Ik heb de hoogste berg, Apo, in de Filipijnen geklommen. Het was 2.954 m. hoog boven de zee spiegel. Maar dat was 5 jaar geleden.  Ik was nog 66 jaar oud. Nu ben ik 71. Als ik de kaart keek, de hoogste niveau dat we gaan trekken is meer dan 3.200 m. hoog.




We reden een taxi voor anderhalf uur vanuit Pokhara naar Nayapul (1070 m.). Het was onze startpunt van onze trek. Eerst hebben we een stoffige onverharde weg gevolgen. Na anderhalf uur was het alleen maar een voetpad. We hebben Hille, een klein dorpje met aantal guesthouses in 3 uur en 25 minuten. Onze gids radde ons daar te slapen. Maar we vonden het een beetje vroeg om daar te slapen.

Dus verder naar Ullire (2020m.). De weg was niet makkelijk. Het was een steile klim. Vanuit een hoogte van 1440 m. moesten we een verticaal 580 m. klimmen. Onze gids zeg dat er ongeveer 3500 stenen trappen en dat we konden dat in een uur of anderhalf uur halen.  Maar ja, met veel moeite voor twee uren en 40 minuten heb ik dat gehaald. Mijn broer was sterker dan ik en hij hebt een uur eerder gearriveerd. Voor de etappe heb ik 7,5 uren besteed. Tussen Nayapul en Ullire de hoogte verschil was ruim 1 kilometer.

Op weg naar Ullire. Met de wandelstok als steun lopen langs de steentrappen

Het was bijna 17 uur toen ik Ullire bereikte. We kwamen meer dan 20 trekkers tegen in de guesthouse waar we gingen logeren. We had een tweepersoons kamer. Het was koud. Gelukkig hebben we dikke lakens. Logeren was goedkoop - 200 rupees, zonder eigen badkamer en toilet.  Voor deze moesten een gezamenlijke squat-toilet en badkamer hebben. Gelukkig is er wel heet water. Douche heb ik gedaan.  Eten was duur. Men kon eigenlijk 1000 rupees (10 euro's) per person per dag besteden. Dat is begrijpelijk omdat voedsel zijn met portiers en pakdieren meegebracht.

In Ullire. Annapurna Zuid in de achtergrond

De uitzicht was mooi. Voor het eerst konden we Annapurna Zuid (7219 m.) zien. We waren gelukkig met het helder weer zeggen de Nepalezen.  Vaak kon men de bergen niet zien 's middag want het is door wolken verborgen.


Tweede etappe, 18 november

Vroeg 's morgens om halfacht vertrekken we vanuit Ullire naar Ghorepane (2860 m.). De hoogte verschil tussen de twee plekken is 890 m.  De weg was niet zo steile als in de laatste stuk van de eerste etappe. Maar het was ook niet makkelijk voor me. Ik haalde de afstand in 6,5 uren. Ik was bijna uitgeput. Terwijl mijn broer deed het in 4,5 uren.

In Ghorepane kunnen we meer van de sneeuw gekapte Himalayas zien. De uitzicht was prachtig.  We hebben veel foto's opgenomen.

In Ghorepane.           ^Daulagiri (8172m.)                                       Annapurna I (8091m.)^               ^Annapurna Zuid (7219m.)
                 


We logeerde voor de nacht in een van guesthouses. Het was koud buiten. Gelukkig kunnen we opwarmen bij de houten kachel. Veel klimmers moesten vroeg volgende dag opstaan omdat om 5 uur klimmen ze een andere heuvel - Poon Hill (3210 m.). Na een uur klimmen, zal de zon zien stijgen. Het zal de Himalayas laten lichten. Maar ik heb besloten om niet meedoen aan het klimmen van Poon Hill. Ik was uitgeput en wil graag mijn kracht late besparen voor de volgende dag.

Derde etappe, 19 november

Mijn broer deed de Poon Hill trek mee samen met meer dan honderd trekkers.   In een uur hebben ze heuvel bereikt. Ze hebben de zonsopgang gewacht in kou van de nacht.

Hij klom, ik niet. Het was koud in Poon Hill. 


Toen ze weg waren, ik durfde om douche te doen terwijl er geen heet water. Dat was echt koud de water. Beetje bij beetje maakte mijn lichaam delen nat met kleine hoeveelheid vocht. Eerst de armen, dan het gezicht, borst en eindelicht de rug. Klaar.

Na de zonsopgang gingen de trekkers terug naar Ghorepane. De trekkers begonnen ontbijt te eten om 7 uur. We aten onze ontbijt snel. Kwart voor acht begon onze trek  naar Tadapani.  Onze gids zeg dat deze etappe moeilijkste is. Wij moesten  door een bergpas lopen met de hoogste punt van 3277m.

Het was echt koud. Soms was de grond  gevroren. Ik liep langzaam als de weg bergop is. Ruim een uur trek bereikten we de bergpas. 

Deurali bergpas. Annapurna Zuid waar Cesarslinkerhand opstaakt is. Links is Annapurna I.  Helemaal rechts is de berg Machhaputhhre of Visstaart berg.
Na de bergpas, was de weg meestal bergaf behalve de laatste kilometer van onze bestemming Tadapani (2630m.).  De hoogste verschil tussen de bergpas en Tadapani is 647m. Ik heb het gehaald na 6 uren lopen.  Zoals de andere plekken in dit parcours Tadapani was vol van guesthouses. Er waren veel trekkers maar er was geen probleem met logeren.

De uitzicht vanuit de plek was schitterend wegens die lig op een klif.  De Himalayas, de bergkloffen, de diepe kliffen, dorpjes, rijstterrassen, waterval, een gletsjer en bergkammen waren te zien gelukkig op een heldere dag.

In Tadapani. Met onze gids. Visstaart berg (Machhaputhhre) in de achtergrond.
Het avond was zo koud dat we in de eetkamer om op te warmen naast een warme kachel gestookt met hout. Het was al donker en de lampjes ware aangezet. We gingen zitten in de stooltjes net voor warme maaltijd. En dan panne - geen stroom. Een paar kaarsen waren onze licht tijdens maaltijd. Terwijl de meeste mensen hadden led-lampjes we hebben geen. Gelukkig konden wij karsen lenen voor onze kamer.

Vierde dag, 20 november

Volgende dag, ik durfde niet meer om douche te nemen omdat de douche kamer lig buiten. En het was te koud. Ik heb alleen mijn gezicht gewassen.

Onze ontbijt was eenvoudig - Tibetaanse brood, gebakken eieren en koffie. Om half-acht vertrokken wij. We willen graag eerder terug naar Pokhara.

Even pauzeren in een open plek,
De weg was meestal gewoon bergaf met hier en daar een beetje stijging van de weg. Een grote gedeelte van de weg zijn bedekt met steen. Ze zijn soms gevormd als trappen wanneer de weg steile dalen of stijgen. Na twee uren lopen bereikten we Gandruk. Het was een tamelijk groot dorp langs de weg. Die had veel gasthouses, restaurants, een paar schools, een post, en een eerstehulppost.

In Ghandruk, met scholieren die naar school gingen. (foto v. broer)
Na Ghandruk, de weg lag op de zijkant van de bergkam als we liepen langs een nauwe en steile bergkloof. Het uitzicht was fantastisch. Aan de andere kant van de kloof waren dorpjes en terrassen. Een van de dorpjes heet Landrup.

Landrup - close up (foto v. broer)
We moesten nog veel kilometers lopen tot we de rivier bereiken. De weg is kilometers vol met steen trappen omdat soms de weg steil was. Die deed pijn in mijn benen en voeten na een tijd.  Mijn broer klaagde ook met pijn in zijn benen. 

Een gedeelte van de bergkloof. (foto v. broer)

De kloof was nog lang en meer dan 500m. diep. Maar we pauzeren niet.  Gewoon doorgaan albeit in langzamer tempo.

Toen hebben we de rivier bereikten en het langzaam bergaf op een weg die voertuigen konden reden. We hebben onze lunch gehad om halfeen in een guesthouse. Na ruim een uur pauze, betrokken we naar Nayapul, de eindpunt van onze trek.

Hoofdstraat van Nayapul
Eindelijk na 8 uren trek konden onze taxi reden terug naar Pokhara.











Geen opmerkingen:

Een reactie posten