woensdag 5 december 2012

India Reis 9 Laatste dag

Op die dag 1 december moesten we naar Delhi toe omdat mijn broer om 21:25 uur moet vertrekken en ik om 4:05 vroeg 's morgens volgende dag ook moet vertrekken.  Hij had eerder gereserveerd een trein ticket sleeper klaas. Maar ik niet. Ik was van plan om een gewone niet gereserveerd derde klaas treinkaart te kopen.

Voor we verlieten onze guesthouse,  hadden we aan de conciĆ«rge of wel guesthouse manager een waterkoker gegeven. He bedankt ons. De apparaat was voor hem heel bruikbaar.  Coffie of thee maken, noedels of eieren koken enz.

We hebben een tuktuk gehuurd voor 70 rupees.  Toen we het station bereikten geef ik de bestuurder 100 rupees met 30 rupees als fooi.  He was er dankbaar voor.

Ik ging naar de ticket loket.  Bij de twee open ticket loketten stonden twee lange rijen mensen.  Ik slot me aan in de rij van ongeveer 40 mensen.  Ik dacht dat dat zal ongeveer een uur voor ik mijn ticket kon kopen. Maar het duurde niet lang. Na een kwartiertje had ik mijn ticket gekocht. Kost? 62 rupees, minder dan een euro voor een 188 km. afstand 3 uren reis.

De trein moest eigenlijk op 10:45 komen maar die was laat meer dan een uur. Eindelijk vertrekken we past noen. Ik ging met mijn broer in de sleeper kar ondanks mijn ticket was alleen maar goed in een lagere klaas.

Toen de conductor kwam, liet ik mijn kaart zien. Met bijbetaling van 90 rupees was ik upgradede. Nog steeds goedkoper dan wat mijn broer had betaald voor zijn ticket omdat hij moest de reisbureau extra betalen voor reservering gedoe.

 

In een sleeper klaas wagon is een 3 bedden-hoog wagon met geen airco en geen gordijn. Indiaanse mensen rijden meestal de sleeper klaas voor lange afstand reizen. Die is echt manier om goedkoop te reizen in Inida. De ramen zijn open met horizontaal grilles.

We stapten uit in Nizamuddin, een station voor de grote New Delhi treinstation. Vandaar huurden we en taxi naar Indira Gandhi International Airport voor 400 rupees. 

De vlieghaven is echt modern gebouw. Mooi. Het is ook veel beschermd door militairen en beveiligingen.  We konden niet naar de vertrek hal omdat we te vroeg zijn. Eigenlijk gingen ze controleren dat niet te veel mensen gaan binnen.  We moesten in de wachtkamer in een andere gedeelte van de vlieghaven voor we gaan check-in doen.

Mijn broer vertrekt eerst.. Met mij moest ik nog veel uren wachten voor ik ga check-in doen.

-o0o-



India reis 8 (Agra, 29-30 november)

Voor andere verhalen klik hier:
India Reis 1(Delhi)
India Reis 2(naar Nepal)
India Reis 3(Nepal)
India Reis 4(Pokhara, Nepal
India Reis 5(Pokhara Trekking)
India Reis 6(Varanasi)
India Reis 7(Khajuraho)
India Reis 9(Laatste dag)

We hebben gearriveerd in Agra 18 uur vanuit Khajuraho.  Het reis duurte ruim acht uur voor een 417 km. afstand. Vanuit het station hebben we een tuktuk gehuurd. Het kostte ons 120 rupees vanuit het treinstation   naar onze gekozen guesthouse.

Volgens Lonely Planet was het een top choice guesthouse in de plek. De prijs voor een tweepersoons-kamer was redelijk genoeg. Maar we hebben gevonden dat het had geen wifi.gelogeerd in wifi. We hebben besloten om andere guesthouses te zoeken. Eindelijk hebben we het gevonden. Voor 350 rupees ofwel ongeveer 7 euro per nacht kunnen we grote bed beschikken met goed wifi aansluiting bereikbaar in de kamer. Ook zijn we dichtbij van de bekende toeristische trekpleister van Agra de Taj Mahal.

De buurt van onze guesthouse heet Tajganj. Het is vol van guesthouses, eethuizen en natuurlijk reisbureaus. Het is eigenlijk lievelings-plek van backpackers, ddus niet een chique buurt. We aten bij Taj cafe voor een simpel avondmaaltijd van noedels en omelet.

Morgen vroeg, 29 november gingen we naar Taj Mahal via de west poort. De entreegeld was echt prijzig voor buitenlanders - 750 rupees per persoon (ruim 10,50 euro's) terwijl Indiaanse mensen betalen 20 rupees. Maar dan het maakte niet uit, betaalden we de prijs.  We hebben besloten om geen gids, audio of niet te huren.



Over de Taj, 2-4 miljoen mensen komen elk jaar Taj Mahal bezoeken. Dat komt wel met ruim 6-12 duizend mensen per dag, 6 dagen oer week als de Taj op elke vrijdag gesloten is voor toeristen.
 
Na drie uren bezoek, besloten we naar Agra fort te gaan. De fort is eigenlijk het vestingen van de Mughal emperor. Het is de plek van Shah Jahan vastgehouden toen hij gestoten van de troon bij zijn zoon, Aurangzeb.

Het is grote fort die lig ongeveer 3 km. van de Taj.. Het entreegeld kost 250 rupees, veel minder dan de Taj Mahal entreegeld.  We hebben ook een persoonlijk gids gehuurd voor 150 rupees. Dit was goedkoper dan twee audiotoestellen huren. De gids had een goede kennis van de vestiging. Hij uitlegde goed. We konden hem goed begrijpen. Zonder hem konden we niet verdiepen over de belangrijk gebeurtenissen en plekken in de fort.

We hebben de paleizen van de Mogol heersers zien.  De plek waar ook Shah Jahan vastgezeten was. In een plek bij Agra fort kon Shah Jahan de Taj Mahal, de mausoleum van zijn vrouw Mumtaz Mahal. De opulence van de mogolrijk was indrukwekkend, niet alleen de architectuur. Men moest zien de verschillende gedeelte van de paleizen, de hamam of wel de badkamers, de verkoeling van en bepaalde gebouw door water die stroomde binen de muren, de marmer as gebouw materiaal, de inleggen van de decoraties.  De verhalen over juwelen  die werden gebruik als decoraties en geplunderd door de Britsen bezetters.


Dit gebouw was gebruik door de Mogol heersers als plek waar belangrijke mensen konden ze laten presenteren, en plek gewone mensen petities presenteren aan de Mogol heerser.

Volgende dag, 30 november ochtend bezochten we Sadar Bazar. Hier was en grote markt en winkel gebied. Mijn broer wilde souvenir kopen maar hij kocht niks behalve guave fruit.

Later, laat in de namiddag, bezochten we Tajganj market. We ondekten een drukke maar wel en gezellige markt in vergelijking met andere markten die we bezochten in India.  Hier was minder stoffig in de lucht. Geen tuktuk. Meer soorten aangeboden voor dagelijks gebruik. Ik heb eindelijk Indiaanse zeep en verschillende thee gekocht. Ze waren niet prijzig. En oh heb ik iet ontdekt. Ik heb ook een kilo moscovade gekocht. Het is een geraffineerd suiker. Het kostte 36 rupees of minder dan 50 eurocent.

Ik heb gekookte zoete aardappels gekocht. Het was in een plastic zaak geplaatst. Toen ik liep langs waar de resusapen waren, een kleine resusaap heb mijn plastic zaak met zoete aardappels plotseling gepakt. Het beestje rende zo snel weg met een zoete aardappel. De rest van de zoete aardappels viel neer.Wat een ondeugende aap!


De mensen radende me aan om meer voorzichtig en bescherming met wat ik draag.  Later kocht ik meer zoete aardappels en ook indiaanse biscuit voor morgen.